Merit recunoscut

Medicul pediatru cu o experienţă profesională impresionantă, Neneli Turevscaia din Sculeni, pe 12 septembrie, a aniversat o vârstă onorabilă – 80 de ani. Unicul său fiu, nepoţii îi sunt departe, tocmai peste ocean, totuşi casa nu i-a fost goală.
Cu această ocazie locuitorii satului, colegii săi, conducerea raionului Ungheni, a primăriei localităţii i-au păşit pragul pentru a-i adresa cele mai calde urări de sănătate, de care are tocmai cea mai mare nevoie. „Să ne fiţi sănătoasă, aţi făcut lucruri bune, aţi dăruit sănătate”, a spus preşedintele raionului, Iurie Toma, care i-a înmânat o mie de lei, bani alocaţi din Fondul raional de susţinere a populaţiei. Totodată o surpriză neaşteptată a fost şi diploma de gradul I, conferită din partea Guvernului Republicii Moldova, pentru activitate îndelungată şi rodnică în domeniul ocrotirii sănătăţii, rezultate remarcabile în organizarea şi promovarea managementului medical precum şi cu prilejul aniversării din ziua naşterii. Urări frumoase şi cuvinte de recunoştinţă a adresat şi primarul comunei Sculeni, Vasile Casian: „Tot ce aţi făcut dumneavoastră nu se măsoară nici în bani şi nu se exprimă în cuvinte”. A oferit şi un cadou – 500 de lei. Mulţi ani înainte i-a dorit şi vicepreşedintele raionului, Alexandru Ciuvaga. Nu au uitat de specialistul preţios colegii de la Centrul Medicilor de Familie, care au apreciat-o cu o diplomă de merit, desigur că i-au oferit şi 1500 de lei: „Nu putem să uităm de colegi. Doamna Turevscaia este şi va fi un model în medicină, un specialist cu calităţi profesionale remarcabile”.
Probabil că o bună parte din raion o cunoaşte, unii în calitate de colegă, alţii şi-au tratat bolile copilăriei. Neneli Turevscaia de baştină nu este din Sculeni, la fel nici soţul ei, Iosif, şi el medic, luminată să-i fie amintirea, însă viaţa întreagă şi-a dedicat-o acestei comune, precum şi satelor din împrejurime. „Mi-au propus să lucrez la Spitalul raional, la Chişinău, însă am ales să profesez medicina în satul în care am fost repartizată după studii”, mărturiseşte doamna medic.
Doar cuvinte de recunoştinţă spun colegii de brealsă. „A fost ca o mamă pentru noi. Am avut posibilitatea să învăţăm foarte multe de la doamna Turevscaia. E o profesionistă înnăscută”, spune medicul-şef de la instituţia medicală din localitate, Gheorghe Popa. „Şi acum mergem după un sfat”, accentuează medicul pediatru Emilia Popa.
Neneli Turevscaia, din anul 2007 nu mai activează în domeniul sănătăţii, o boală cruntă o ţine mai mult în casă, însă şi în aceste condiţii oamenii din sat deseori îi păşesc pragul după un sfat, ce medicamente să administreze în caz de  răceală, îi dau o mână de ajutor la treburile casnice. „Mă bucur că oamenii încă mă mai caută, înseamnă că viaţa mea e rodnică”, a accentuat sărbătorita. Şi-a spus şi dorinţa cea mai mare: „Îmi doresc doar puţină sănătate”.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s